februar 11, 2013

Fastelavnsbolle succes

Så har jeg endelig lavet fastelavnsboller for første gang. Og Mums hvor blev de bare gode. Svenskeren proppede 3 i sig med det samme!!!
Jeg har blandet lidt fra flere forskellige opskrifter og synes at resultatet blev perfekt.
Jeg havde ikke marcipan i mine fastelavnsboller da hverken Svenskeren eller jeg spiser det, men har lagt opskriften på remonce herunder også, så hvis du elsker marcipan, så kan du nemt lægge det i bollerne også.

Fastelavnsboller
ca. 15 stk.

Dej
  • 250 + 100-200 gr. hvedemel
  • 175 gr. smør i tern (tag gerne smøret ud i god tid, så det er lidt blødt)
  • 1 spsk. sukker
  • 0,5 tsk kardemomme
  • 20 gr. gær
  • 1,5 dl mælk
  • 1 æg (pisket let)
Creme
  • Vanilje, kornene fra 1 stang
  • 1 æg
  • 15 gr. sukker
  • 2 spsk. majsstivelse/maizena mel (det havde jeg ikke, så jeg tog 1 spsk. lys jævner og 1 spsk hvedemel og det fungerede fint)
  • 2,5 dl mælk
  • 75 gr. hakkede smuttede mandler
Remonce (hvis man vil have marcipan i)
  • 100 gr. sukker
  • 100 gr. marcipan
  • 10 gr. smør
Andet fyld (her kan du være kreativ og lægge det i du vil. Dette brugte jeg):
  • Hindbær syltetøj (hjemmelavet. Se opskriften her)
  • Mørk kogechokolade
  • Nougat
Fremgangsmåde:
Dej:
Smuldr smørret med 250 gr. mel. Lun mælken til den er fingervarm (ikke for varm, for så slår den gæren ihjel) og oplæs gæren. Bland det i smør/mel blandingen sammen med sukker, kardemomme og det let piskede æg. Ælt det hele til en smidig dej. Tilsæt mel indtil dejen har den rette konsistens (100-200 gr.) Dejen skal være blød og lidt fedtet, den må endelig ikke blive for tør.
Lad dejen hæve i 1,5 time med et viskestykke over. Gerne et lunt sted.

Mens dejen hæver kan du lave cremen og remonce.

Creme:
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Pisk æg sukker, majsstivelse og vanilje godt sammen. Varm mælken til lige under kogepunktet og bland den med æggeblandingen. Hæld blandingen tilbage af æg og mælk tilbage i gryden og opvarm mens du pisker, til cremen bliver tyk. Vend de hakkede mandler i og lad cremen køle af.

Remonce:
Rør sukker og marcipan sammen. Tilsæt smør lidt efter lidt til det er helt rørt ud i massen. Rør ikke for længe, da den så vil blive for flydende når den skal bages.

Når dejen har hævet færdig tænder du ovnen på varmluft 190 grader.

Slå luften ud af dejen ved at ælte dejen hurtigt igennem. Del dejen i 4 dele. Hver del rulles ud ca. 3-4mm tyk og skæres i firkanter.
Læg valgfrit fyld i midten.
Jeg lavede 1/3 med nougat+creme, 1/3 med hindbær syltetøj+creme og 1/3 med chokolade+creme. Brug 1 spsk. creme i hver. Hvis du også har remoncen, så tilføjer du 1 spsk. af det også.

Fold hjørnerne af dejen ind over fyldet og saml dem så fyldet ikke løber ud. Først foldes de 4 hjørner ind over hinanden så de lapper over og derefter samles de og klemmes sammen.
Vend bollerne så samlingen vender ned og læg dem på bagepapir på en bageplade. Lad dem efterhæve i 30 min.
Pensl dem med et sammenpisket æg og bag dem i ca. 12-15 min til de er gyldenbrune og lysebrune i bunden.

Afkøl og pynt med glasur. Enjoy!


















Ingen kommentarer:

Send en kommentar